53. Sterrenstof

Nog even en dan is het oudjaar. Elsewientje mag dan opblijven tot heel laat. Wel tot twaaf-uur. En als het dan zo ver is, dan neemt papa en mama haar mee naar buiten. Meestal kijken ze eerst naar de sterren voordat Elsewientje zelf haar sterretjes laat branden.

Elsewientje heeft haar winterjasje al aan en staat te trappelen om naar buiten te gaan. Nog even en dan slaat de klok twaalf uur. Plots hoort ze bam, bam, bam wel twaalf keer en dan is het oude jaar voorbij. Het is nieuwjaar geworden. Papa neemt Elsewientje bij de hand en samen lopen ze de donkere nacht in. Hij heeft de sterretjes al meegenomen èn een doosje lucifers.

'Kijk, zegt papa, kijk omhoog daar zie je de poolster en daar de grote beer. Elsewientje ziet geen beren in de lucht maar vindt het leuk dat papa naar de sterren wijst. Ze weet nog dat ze afgelopen zomer met Binky in het gras lag om de sterren te zien. Ze mochten toen ook laat opblijven. Het was zomer en heel warm en papa en mama zaten ook nog buiten. 

Nu is het koud. Elsewientje hoopt dat er ijs op de vijver komt.

Als Elsewientje haar poezenoortjes in de rondte laat draaien, hoort ze gejuich. Het komt uit het bos. Het zijn stemmetjes van dieren en bomen en vogels. Allemaal juichen ze, behalve de dieren die in winterslaap zijn. Die blijven doorslapen. De anderen juichen omdat in het nieuwe jaar de dagen weer langer maakt en de nachten korter.

Dat vindt Elsewientje altijd moeilijk te begrijpen, maar dat de dieren blij zijn dat hoort ze wel. Papa steekt de sterrenstaafjes aan en Elsewientje mag ze vast houden. Heel veel sterretjes springen in het rond. Het wordt heel licht nu, alsof het dag wordt, zo licht en het lijkt wel alsof de sterretjes die eraf springen stof achter laten: sterrenstof.

Mama steekt zelfs twee sterrenstaafjes aan en maakt grote cirkels in de lucht. Prachtig om naar te kijken. Elsewientje draait er ook cirkels mee en als de staafjes op zijn ruiken haar handjes naar sterrenstof.

Als ze even later in haar bedje ligt , dan ziet ze de lichtcirkels nog voor zich en ze droomt van een nieuwjaar dat veel licht geeft en nog meer sterren aan de hemel laat zien dan afgelopen jaar. En ze droomt dat het sterrenstof haar veel geluk brengt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten